Färdiga såser

Några av de mest kända färdiga såser

Det finns ett gäng färdiga såser som man kan kalla gamla klassiker. Såser som har funnits i många år och lär finnas kvar många år till.

* Béchamelsåsen som vi i många år har använt oss av i bland annat lasagne och som grund för skinksås, ostsås och olika stuvningar.
* Klassiska brunsåsen som innehåller buljong, fond eller sky istället för mjölken som finns i ovanstående sås. Brunsåsen ses ofta med köttbullar och en del gillar att tillsätta stekt lök i såsen eller att ha bredvid såsen. Ett gammalt knep som ingrediens i brunsås var vinbärsgelé och detta lever kvar hos en del än idag.
* Hollandaisesås har en grund på smör och äggula, som sedan smaksätts av citron, vinäger och cayenne. Många anser att den är svår att lyckas med att göra själv och väljer hellre att köpa pulversås, som de sedan kokar ihop med vätska för att få det till sås.
* Béarnaisesås är en klassiker som ofta uppskattas ihop med grillat kött, men fungerar även utmärkt till både kyckling och fisk. Grunden är som hollandaisås, men är istället smaksatt med vinäger, schalottenlök och dragon. Även denna görs vanligen med pulversås. Däremot blir den allt mer uppskattad som kall och den finns i flertalet livsmedelsbutiker.
* Rödvinssky som kan bestå av den bruna grundsåsen och som har smaksatts med rödvin. Men kan även vara rödvin ihoprört med stekskyn efter grillat kött. Ofta uppskattas även att man tillsätter lite vitlök och örtkryddor.